tiistai 14. helmikuuta 2012

Hiihtäjän testaus

Miksi hiihtäjän kannattaa käydä testissä?
Hiihdossa tarvitaan fyysisiä perusominaisuuksia kuten kestävyys, voima, nopeus ja taito, joista jokaista tarvitaan tuloksen tekemiseen. Koska hiihto on kestävyyslaji, niin kestävyys on näistä perusominaisuuksista tietysti ratkaisevin. Jotta eri ominaisuuksien kehittymistä voitaisiin melko tarkasti seurata, niin testaus pitää suunnitella sen mukaan mitä ominaisuutta halutaan testata.

Koska yleisesti testaamisessa tärkeintä on lajispesifisyys eli juoksijat kannattaa testata juoksemalla ja pyöräilijät pyöräilemällä, niin hiihdon testaamisessa haastavinta on se että meillä ei ole olemassa tarkkaa mittausmenetelmää itse hiihtämiseen. Näin on tietysti siksi että hiihtoa ei voida laboratorio-olosuhteissa tehdä. Jopa hiihtotunneleissa olosuhde vaihtelee sen verran että luotettavuus vaikkapa vuosien välillä ei ole riittävä. Siksi hiihdon testaamiseen ollaan kehitetty muita menetelmiä esim. juoksumattotesti ja erilaiset tasotestit.
Juoksumatolla sauvarinteenä tehtävä maksimitesti on yleisin ja tarkin mittausmenetelmä hiihtäjille. Siitä saadaan selville mm. kynnys-sykkeet harjoitteluun, maksimaalinen hapenottokyky sekä muita tärkeitä muuttujia. Testitulosten kehittymistä on helppo seurata ja siitä saa asiantuntevat ohjeet harjoittelun suunnitteluun.

Tasotestit maastossa suoritettuina ovat mielestäni erittäin tärkeitä testejä, koska niitä pystyy tekemään myös lajisuorituksessa eli hiihtämällä. Käytetyimmät tasotestimenetelmät ovat juoksu, sauvarinne ja hiihto. Näin saadaan suhteellisen tarkat kynnyssykkeet kyseiseen lajiin. Suosittelen varsinkin ensilumilla ja talven aikana hiihtäen suoritettavia tasotestejä jopa juniori-ikäisille hiihtäjille. Tästä meillä on erittäin hyviä kokemuksia mm. Imatran Urheilijoitten taitokonsultointi-projekteista. Samalla valmentaja pystyy kontrolloimaan hiihtotekniikkaa testisuorituksessa. Testin informaatio kertoo esimerkiksi sen, että onko oletettu peruskestävyys-vauhti todella ollut peruskestävyyttä ja onko oletettu vauhtikestävyys-vauhti todella ollut vauhtikestävyyttä jne. Lajisuorituksessa tehtynä tasotesti antaa tietoa siis todellisista harjoitusvauhdeista sekä opettaa urheilijoita harjoittelemaan oikein.

Urheilija ja valmentaja saavat testaajilta palautteen harjoittelun suunnitteluun sekä kehitettävät osa-alueet. Yhteenvetona siis testien tarkoitus on seurata eri ominaisuuksien kehittymistä sekä suunnata harjoittelua.

Mikko Virtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti